/ tilannekatsaus

09-2017

Eteenpäin pääsemisen salaisuus on aloittaminen. Aloittamisen salaisuus on ylivoimaisten tehtävien pilkkominen pienemmiksi ja hallittaviksi tehtäviksi ja aloittaminen ensimmäisestä. -Mark Twain

Oi mikä mahtava quote, joka sopii erityisen hyvin säästämiseen! Varallisuuden kartuttamisessa oleellinen tekijä on talouden positiivinen kassavirta ja tämän hallintaan auttaa huomattavasti, kun edes välillä viitsii pitää kirjaa kuluista.

Tammikuusta 2017 alkaen olen pitänyt tarkkaa kirjaa henkilökohtaisen talouden (joka on siis puolikas kahden hengen taloudesta) tuloista ja menoista. Olen aiempinakin vuosina kokeillut kirjata menoja saadakseni selville mihin raha oikein kuluu, mutta ensimmäistä kertaa olen onnistunut näin pitkäjänteisesti kirjaamaan kaiken ylös. Aloittaessani minulla ei ollut tarkkaa käsitystä siitä millaisia meno-kategorioita yksityishenkilön budjetissa tai kirjanpidossa kannattaisi käyttää, ja olen nyt vaan sinnikkäästi käyttänyt noita tammikuussa mutu-valittuja osastoja eri kuluerille.

Minua kiinnostaa talousbloggareiden kuukausikatsaukset ihan mielettömästi. Liekö ihan perus tirkistelyhalua, heräilevää kilpailuviettiä vai johtuuko innostukseni lähinnä siitä, että tämä talouden seuranta on itselleni vielä niin uutta, mutta luen joka kuukausi innolla ihmisten kassavirtalaskelmia.

Tässä Rahapuheen first ever kuukausikatsaus syyskuulta 2017 olkaa hyvät:

TULOT 3 841
Palkkatulot 3 834
Matkakorvaukset 0
Tavaran myynti 0
Osingot 2
Muut 5
MENOT 1 556
Työn kulut 62
Asuminen 0
Koti 167
Ruoka
458
Kulkuvälineet 14
Terveys
47
Pukeutuminen 542
Funny money 116
Lahjat 104
Muut 46
VELAT 1 671
Opintolaina 1 671
SÄÄSTÖÖN 607
Säästö-% 15,8 %

Tulot

Kuukauden tulot koostuvat pääosin palkkatuloista. Näillä pääomatuloilla sen sijaan ei ihan vielä jättäydytä työelämästä :)

Menot

Tässä kuussa rahaa paloi ihan hullun paljon.

Työn kulut olivat tässä kuussa ennätyksellisen pienet. Tämä kostautuu kyllä heti lokakuussa, jolloin työn kuluihin on tulossa 200 euroa extra-miinusta. Työn kuluihin lasketaan kulkeminen töihin sekä muut suoraan töistä koituvat kulut.

Asuminen on tällä hetkellä pyöreät 0 euroa, sillä jaamme kahden hengen talouden kulut puoliksi. Minä ostan ruuan ja kotijuttuja, puolisoni maksaa hoitovastikkeen, vakuutukset, netin, Netflixin yms. Asumme puolisoni omistamassa asunnossa, jonka lainan (lainaerä+korko) hän hoitaa yksin. Tarvittaessa tilit tasataan vuoden päätteeksi, mikäli toinen on maksanut yhteisistä kuluista isomman osan. Ensi vuodelle suunnittelen laajentavani kirjapidon kattamaan koko taloutta.

Koti-kuluja koitui lähinnä sisustusvermeistä. Samaan karsinaan kuuluisi myös mahdolliset remonttikulut, mutta näitä ei tässä kuussa tullut yhtään.

Ruokaan meni taas tässäkin kuussa ihan mielettömästi rahaa. Tämä on ehdottomasti yksi niistä osioista, johon tarvitaan kestävää ryhtiliikettä. Tämä osasto pitää sisällään sekä kotiruuan että ulkona syömiset.

Kulkuvälineiden eli bussien, junien ja fillarin osalta päästiin onneksi aika vähällä.

Terveys-osastolle kuluja toi ärsyttävä lääkärikeikka, toivon mukaan jatkossa päästään vähemmällä.

Vaatteisiin meni ihan käsittämättömät 542 euroa. Takaraivossa raksutti koko syyskuun, että lokakuun alusta alkaa säästeliäisyys, jonka vuoksi lipsuin ostosten kanssa. Paha paha!

Funny moneyssa on mm. yksi ärsyttävän kallis salijäsenyys, josta en vielä ainakaan ole suostunut luopumaan, vaikken salilla ikinä käykään. Hauskuusrahastoon kuuluu kaikki turhanpäiväiset harrastelukulut.

Lahjat pitää sisällään yhden syntymäpäivälahjan.

Muut-osastoa tässä kuussa kuormitti parit pakolliset dokumentit.

Velat

Maksoin opintolainaa pois aika ison siivun. Lainan korko on pienehkö 1,25%, mutta henkisesti laina ärsyttää. Käytän vuodessa suhteellisen paljon pankkien palvelumaksuihin ja haluaisin ainakin tämän pankin asiakkuuden mahdollisimman minimiin.

Säästöön

Säästöprosentti jäi syyskussa ärsyttävän alhaiseksi, vain 15%! Tämä selittyy osittain opintolainan mega-takaisinmaksulla, mutta voi pojat, tulipa tässä kuussa myös törsäiltyä pahemman kerran. Lokakuussa onkin luvassa tiukkaa pihistelyä, kun lähdetään tavoittelemaan vuoden säästötavoitetta!

Varallisuus

Nettovarallisuus kasvoi kuukauden aikana 2 591 euroa.

VARALLISUUS 31.8.2017 19 166
Käyttötilit 1 276
Säästötilit 2 160
Asuntosäästötili 5 391
Sijoitukset 18 275
Opintolaina - 7 508
Muut velat - 428
VARALLISUUS 30.9.2017 21 757
Käyttötilit 1 253
Säästötilit 2 193
Asuntosäästötili 5 315
Sijoitukset 19 346
Opintolaina - 5 836
Muut velat - 514